Höstigt

 
Vi är så bortskämda med äpplen just nu! Jag och Alex gör olika kombinationer av äppeljuice nästan varje dag och det lyxiga är att det bara är att gå ut i trädgården och hämta. Och det finns massor. Så mycket att jag bestämde mig för att göra äppelmos/äppelsylt. Tycker sylt låter godare... :)  Ni kanske kan tänka er hur mycket äpplen som gick åt för att göra de här burkarna?
 
We are so spoilt with the amount of apples we get at the moment! Me and Alex are making different variations of apple juice almost every day and the luxury is that we only have to go out in the garden and pick them. And there is heaps. So much that I decided to make an apple jam. Maybe you can imagine how many apples were needed to make all these jars?
 
 
Häromdagen hade vi klippstuga i källaren och jag trimmade Alex kalufs. Det kändes riktigt bra när jag klippte och jag tänkte "Jag skulle kunna öppna en egen frisörsalong!". Men när jag tittade lite närmare när det var klart så var det nog den ojämnadte klippning jag gjort hittills....Tur att det växer snabbt.
 
The other day I got to be a hair dresser again. It felt really good as I was doing it and I thought "I could open my own hair salon!". But when I had a closer look when it was finished I saw that it was probably the most uneven haircut I gave him so far.... Lucky it grows out quickly. 
 
 
Från en tur i höstskogen:
From a walk in the autumny forrest:
 
 

Monkey time :)

 
Jag och Alex var och klättrade lite häromdagen. Tänkte dela med mig av några bilder
Me and Alex went climbing the other day. Thought i'd share some photos.
 
 
Älskar den här bilden haha! Unik klätterteknik!
Love this photo haha! Unique Climbing style:
 
Det roligaste med klättringen är att man får känna sig som en apa. Eller spiderwoman.
The funnest thing about climbing is that you get to be a monkey. Or spiderwoman.
 
 
 
 
 Sköna "icke-skor"
 
 

Rågott ;)

 
Ååååh vad gott det blev.
Det här "lagade" jag ikväll:
 
Ohh sooo yummy.
This is what I "cooked" tonight:
 
 
Broccolisallad och currysås
 
I salladen:
Broccoli (masserad i olivolja och lite salt för att mjuka upp den)
Riven morot
Riven rödbeta
Rödlök
Solrosfrön
Lite russin
 
In the sallad:
Broccoli ("massaged" in olive oil and a bit of salt to soften it up)
Scratched carrot
Scratched beetroot
Red onion
Sunflower seeds
Some sultanas
 
I såsen:
Blötlagda cashewnötter
Vatten
Gurka
Zucchini
Purjolök
Vitlök
Curry
Salt
Allt mixat med mixer.
 
In the sauce:
Soaked cashew nuts
Water
Cucumber
Zucchini
Leek
Garlic
Curry
Salt
All blended
 
GOTTT
YUMmmm
 
 
Till Johanna: Pella vaktar din favoritkofta
 

History

 
God kväll på er gott folk
 
I lördags efter jobbet var jag hem till en av mina bästa vänner, Matilda. Under festen pratade jag med en av Matildas vänner, Theodor, som jag inte känner alls sedan tidigare. Han hade hittat in på min blogg och kände igen mig därifrån. Han sa uppmuntrande saker om min blogg som gjorde mig motiverad till att skriva ett inlägg nu ikväll.
 
En sak jag funderade lite på efter att ha träffat honom är folk som halkar in på min blogg, vad får de för uppfattning om vad det är för blogg? Vem är Jessica och vad håller hon på med, vad gör hon?
 
Här kommer ett snabbgenomdrag...
 
Efter högstadiet ville jag vidga mina vyer och gärna flytta till en annan stad för att gå gymnasiet. Tillslut blev det musikalinriktning i Stockholm. Gick ut Kulturama gymnasium i Stockholm i juni 2010. Den sommaren sommarjobbade jag på ett badhus i Västerås. På hösten reste jag själv till Australien.
 
Jobbade på några olika farmer, åkte till Byron Bay, testade att surfa. Började träna på en cirkusskola. Där träffade jag en kille som hette Alex. Vi tränade lite tillsammans och han bjöd mig på frukt (smart drag, jag avgudar frukt).
 
Alex och jag tog fallskärmscertifikat i Byron Bay under våren 2011. Jag hade planerat att vara i Australien i sex månader men det blev tillslut ett år. 
 
Jag var en sväng upp till Cairns, snorklade, hoppade bungy jump, testade scuba diving. På hösten åkte jag hem till Sverige igen. Fick jobb på Max Hamburgare på Erikslund i Västerås. Jobbade på, umgicks med vänner osv. 
 
Fem månader senare, 14e feb 2012 kom Alex till Sverige för första gången. Det snöade när vi hämtade honom på Arlanda. Hans första snöfall. Vi följde med mina kusiner på en skidresa till Sälen, det blev Alex's första dagar på snowboard. Tillbaka i Västerås fick även han jobb på Max på Erikslund. Vi fortsatte vår fallskärmshoppning i Västerås på Aros Fallskärmsklubb. Under våren gjorde jag mitt 100e hopp.
 
På sommaren åkte vi till Norge i två veckor. Vi volontärjobbade på extremsportfestivalen "Ekstremsportveko" i Voss. Vi hade sett fallskärmsvideos från Voss när vi höll på och hoppade fallskärm i Byron Bay och vi sa att vi måste åka dit. Så sommaren 2012 gjorde vi våra första hopp över Voss. När festivalen var över gick vi upp bland bergen och campade.
 
Tillbaka i Västerås fortsatte vi jobba på Max fram till okt då vi flög till Frankrike. Vi hade våra fallskärmar med oss och reste runt med tåg i Frankrike och Spanien och hoppade på olika fallskärmsklubbar. Vi hälsade även på några släktingar till Alex. 
 
I december 2012 åkte vi till Voss, Norge igen då vi hade sökt och fått jobb på skidanläggningen Voss Resort. Vi hade ansvaret för en av skidrestaurangerna. Jag har alltid åkt skidor, men den här gången testade jag på snowboard efter halva säsongen och tyckte det var skitkul (efter några frustrerande dagar av evigt ramlande) och fortsatte med det säsongen ut.
 
När vi jobbade på skidrestaurangen fick vi kontakt med lite folk som jobbade på Voss Fallskärmsklubb på somrarna. Genom dem fick vi jobb på fallskärmsklubben där för kommande sommar. Så när vintern var slut flyttade vi ner till fallskärmsklubben och började jobba där i receptionen. Vi hoppade massor. Jag gjorde över 150 hopp den sommaren och totalt var jag nu uppe i nästan 350 hopp. Jag började öva på att filma och i augusti fick jag möjlighet att jobba med tandemfilmning. Alltså att jag filmade folk som hoppade tandem för första gången. Bästa jobbet. Mina föräldrar kom och hälsade på och min mamma gjorde ett tandemhopp. Jag hoppade med henne och filmade och tog bilder. Härligt minne. 
Alex fick jobb som packare efter halva säsongen och det trivdes han jättebra med. Alltså fallskärmspackare. 
 
Det speciella med Voss Fallskärmsklubb är att de gör något som kallas innhopp. Minst en gång i veckan tar de planet, väljer ut en vacker plats, flyger dit och så hoppar vi ut och landar där. Det kan vara till exempel vid en vacker fjord, på en ö, en strand, eller den radikalaste jag var med om: i någons trädgård. Vi var med på minst 15 innhopp och alla var unika och oförglömliga!
 
När sommaren 2013 var slut åkte vi hem till Västerås igen. Där umgicks vi med familj och vänner ett tag. Jag åkte upp och hälsade på min syster som hade börjat plugga till brandman på Sandö. Den 13e oktober flög jag och Alex till Thailand. Vi var båda intresserade och sugna på att resa runt i Asien. Vi hade bestämt oss för att ta dykarcertifikat och sedan resa runt och dyka på olika ställen.
Vi gjorde första kursen, Open Water, på ön Koh Tao. Vi bestämde oss för att direkt fortsätta med nästa kurs, Advanced. När den kursen var klar kände vi att det är lika bra att passa på att ta nästa kurs också när vi ändå är igång, så vi gick även Rescue Diver-kursen. Steget efter der är Dive Master och den kursen tar betydligt längre tid. Med tanke på hur mycket vi gillade att dyka och att vi var på den platsen i världen där det är som billigast att dyka, bestämde vi oss för att stanna på Koh Tao och utbilda oss till Dive Masters. I slutet av december blev vi klara. Då hade vi gjort över 100 dyk var, jag och Alex.
 
Alex bror kom och överraskade oss och vi firade jul ihop på Koh Tao. När vi var klara dive masters lämnade vi Koh Tao och reste runt till några olika platser i Thailand, bland annat Krabi och Khao Sok National Park. 
 
I Januari 2014 tog vi oss till Kambodja och reste runt i några veckor. Höjdpunkten var Sen Monorom i östra Kambodja, där vi besökte ett nystartat elefantprojekt. Mondulkiri Project heter det.
 
Efter Kambodja åkte vi tillbaka till Thailand. Vi reste alltid med tåg eller buss och bodde och åt så billigt som det bara gick. Det billigaste boendet under den här resan var 1 dollar /natt.
 
Den 14e februari flög vi till Australien. Då hade Alex varit ifrån Australien i exakt två år. Vi hälsade först på Alex bror i Sydney. Sedan tog vi tåget norrut till Port Macquarie och hälsade på Alex pappa och hans hund. Där stannade vi i ca en och en halv månad. Det blev många fina strandpromenader och bad med hunden Spot. Sedan bar det av längre norrut, till Byron Bay och Alex mamma. Här stannade vi också i en och en halv månad. Vi surfade, åt god ekologisk mat från den lokala markaden och funderade på vad vi skulle göra när mitt visum gick ut (hade bara tre månader sammanlagt). 
 
Tillslut bestämde vi oss för att göra en resa till Nya Zeeland. Och inte vilken resa som helst. Vi bestämde oss för att ta med cyklar och ett tält och cykla från södra Nya Zeeland till norra. Vi kom till NZ i mitten av maj 2014 och började cykla. Vi cyklade mer eller mindre varje dag i 40 dagar. Eftersom maj/juni är slutet på hösten/början på vintern på NZ så var det rejält kallt ibland. Men vi överlevde. Såklart!
 
När vi var tillbaka i Australien cyklade vi från flygplatsen på Guldkusten hem till Alex mamma i Byron Bay. Strax efter det började vi volontärjobba med ett nystartat hästprojekt som jobbar med att rädda helt friska hästar som är påväg att slaktas. Byron Bay Rescue Horses heter projektet.
 
Någon månad senare, den 28e juli 2014 flög jag hem till Sverige igen. På vägen hem stannade jag i Bangkok, Thailand i några dagar eftersom flygbiljetten blev mycket billigare då. Passade även på att gå till tandläkaren i Bangkok. Fyra gånger billigare än folktandvården. Och superbra jobb.
 
Det var härligt att komma hem och träffa familjen igen, som det alltid är när man har varit borta. Jag fick börja jobba på Max på Erikslund igen redan två dagar efter jag kommit hem, vilket var kul eftersom det är så trevliga och roliga människor som jobbar där. 
 
Jag köpte medlemskap i Västerås Klätterklubb och började klättra i boulderhallen. Jag började göra mycket raw food-mat (mer än vanligt alltså) och speciellt raw food-kakor. Jättefina och goda, och inte onyttiga. Min mamma köpte en jättefin kolonilott på Hälla.
 
Den 24e september åkte jag till Arlanda och hämtade upp Alex. Hade hade åkt från Australien den 8e sep och sedan varit på Koh Tao och dykit. Och även han passade på att svänga förbi tandläkaren när han var i Bangkok. Det var ett kärt återseende på Arlanda efter nästan två månader ifrån varandra.
 
Vi har sökt jobb i Norge till vintern igen och häromdagen fick vi reda på att vi har fått jobb som skidinstruktörer i Geilo! Vilket äventyr!
 
Snabbgenomdraget blev visst ganska långt........
 
Och då har jag ändå utelämnat en massa såklart.
 
Den här bloggen är två år gammal nu. Så om ni vill kan ni ju gå tillbaka i arkiven och titta på mycket av det jag har berättat om här.
 
Jag brukar ju översätta allt jag skriver här till engelska men inte en chans att jag kommer översätta allt det där!!
 
To yous who don't read swedish. You will have to turn to google translate for this one.
 
Tänkte avsluta med några bilder från de senaste dagarna:
 
 
Höst
Autumn
 
Vi tog med oss äpplen til åsen och matade de tjocka små minihästarna. We brought some apples and went to feed the fat little mini horses.
 
 
Namnamnam!
 
"Finns det mer?"
"Is there mooore?"
 
 
Suddigt skutt
 
Posarn!
 
En av alla goda och nyttiga juicer vi gjort
 
 
Mera goodies:
 
 
 
 
 
 
 
 
Kvällens juice: Äpple-Morot-Rödbeta-Selleri-Palsternacka. Mmmmmm :)
Tonight's juice: Apple-Carrot-Beetroot-Celery-Parsnip. Mmmmmm :)
 

Detox!

 
Jag och Alex har påbörjat en detoxvecka. Här är lite av det vi har ätit och druckit:
Alex and I have started a detox week. Here is a bit of what we've been eating and drinking:
 
 
Titta vad fint man kan göra
 
Juice it baby :)
 
 
 
 
 

Anneli 55 år

 
Hallåhallå
 
Idag fyller min kära mama år. Nu på kvällen har hon några av sina kompisar här och vi har bjudit på mat. Till efterrätt blev det en jättegod blåbärspaj av mig och Alex:
 
Today is my dear mum's birthday. Now in the evening she has got some of her friends over. We had dinner and for dessert we had this yummy blueberry cake that Alex and I made:
 
 
Jag skrev tidigare om att jag skulle ut i skogen och se om jag kunde hitta några blåbär. Det fanns inga blåbär den här gången heller. Men jag tog några bilder på fina svampar.
 
Last time I wrote about that I was going out in the forrest to look for blueberries. There were no blueberries this time either. But I took some photos of some nice looking mushrooms.
 
 
 
Akta er för den här flugsvampen:
 
 
Ett litet lingon
A little lingon berry
 
Fint ljus
Beautiful light
 
Jag gillar hösten. Alla fina färger på träden och den klara luften, aaaaaaahhhh :)
I like the autumn. All the beautiful colours on the trees and the fresh air, aahhhhhh :)
 
Nu är Alex alltså äntligen kommit hit! Han är lite chockad över kylan här efter Thaivärmen. Men han vänjer sig. En dag var vi nere på stan och tittade lite på glasögon.
So Alex is finally here! His system is a bit chocked about the cold after the warmth in Thailand. But he's getting used to it. One day we went into town to try on some glasses.
 
Alex Potter? ;)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
RSS 2.0